Verbéna

 

Főbb hatóanyagok:

-verbenin

-béta-szitoszterol

-triterpének

-flavon

 

 

Gyógyhatása:

- gátolja a pajzsmirigy működést

- immunerősítő

- gyulladáscsökkentő

- méhizomlazító

 

  A földfeletti részek (Verbenae herba) 0,2-0,5% iridoid-glikozidot tartalmaznak (verbenalin, hasztatozid), emellett kávésavszármazékokat is, melyek közül a verbaszkozid esetében két kávésav molekulát két cukormaradék köt össze.
 
Sokrétű támadáspontjából következik, hogy a vasfű gyógyászati felhasználása is többirányú
Az iridoidok gyulladáscsökkentő, enyhe fájdalomcsillapító és kolinerg végkészülékeket enyhén izgató (parasym-pathomimetikus) hatásúak.
- Gátolják a pajzsmirigy fokozott működését azáltal, hogy az agyalapi mirigy elülső lebenyében képződő TSH (thyreotropin)   receptoraihoz kötődnek. A dolog mögött a vasfűben lévő iridoidok állnak, amik képesek kordában tartani a pajzsmirigyhormon   termelődését, ezért gyakorta kerül vasfű a hormontúltengés ellen szedett gyógyszerekbe is.
- A kivonatok fokozzák a prosztaglandin E2 hatását, erre lehet visszavezetni a szülészetben és a nőgyógyászatban elért   eredményeket.A falvakban élő javasasszonyok hamar rájöttek, hogy a vasfű jó hatással van az anyák tejtermelő képességére és segít megkönnyíteni a szülést is (méhizom lazitó hatása van). Ha valakinek gondjai akadtak a menstruációjával, a verbéna ezen is segített. 
 
-Remek hatással bír az anyagcserére, ezért az ember erőnlétén is képes javítani, és segít megtisztítani a szervezetet a   méreganyagoktól.
- Gyulladáscsökkentő hatása mellett a vasfű fájdalomcsillapító erényeket is magáénak tudhat, ezért például egyes bőrfertőzések,   fejfájás vagy gyomorpanaszok esetén is használható.
- Javítja az általános közérzetet és segít csökkenteni a magas vérnyomást.
-  Alkalmazható vérszegénység esetén is, vagy az általános közérzet javítására.
 
Kismamák nem használhatják!